Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Blocul Flux”

Primarul Iașului, Mihai Chirica, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Blocul Flux”
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 14/07/2022, 14:39

Primarul Iașului, Mihai Chirica, și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, au fost trimiși în judecată DNA, joi, 14 iulie 2022, în dosarul „Blocul Flux”, cel care a dus la suspendarea din funcție a edilului din capitala Moldovei, pentru scurt timp, în luna februarie.

Gabriel Harabagiu, care la momentul producerii faptelor era viceprimar, este trimis în judecată pentru infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu, în timp ce primarul Mihai Chirica este acuzat de „complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu”.

Alături de ei mai sunt trimiși în judecată și Anca-Nora Brândușescu, arhitect șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, precum și SC FLUX SRL și administratorul societății, „fiecare pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.”

Astfel, primarul și viceprimarul de la acel moment al Iașului sunt acuzați că ar fi semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iași.

Cazul în care sunt acuzați cei din conducerea municipiului Iași a fost descris și de „Gândul” acum câteva luni. În urmă cu 10 ani, societatea Flux SRL din Iași ar fi primit autorizație pentru a ridica un imobil pe o suprafață de 501 metri pătrați. În prezent, însă, la respectiva adresă din cartierul Tătărași din Iași se află un imobil cu nouă etaje și o suprafață utilă de 5.705 metri pătrați, care are 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje. Doar apartamentele au în total 3.180 de metri pătrați utili, în medie 53 mp/locuință.

„În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași. Concret, blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC FLUX S.R.L, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație fiind încălcat planul urbanistic zonal”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

La emiterea documentelor ar fi participat și arhitectul șef de atunci al municipiului Iași

La emiterea documentelor ar fi participat și arhitectul șef de atunci al municipiului Iași, Anca-Nora Brândușescu.

Procurorii au mai susținut că intabularea imobilului în cartea funciară s-a făcut în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, cu data de 10 octombrie 2018, existând trei variante diferite ale conținutului, însă cu același număr de înregistrare și aceeași dată.

„Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată. Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a imobilului și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018)”, au mai explicat procurorii în rechizitoriu.

Prin emiterea certificatului de atestare, SC FLUX SRL a putut înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și a vândut apartamentele din respectivul imobil. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
Zeci de călători, batjocoriți de CFR. Trenurile, un iad ambulant
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
O formă rară de materie cuantică a fost creată, în premieră, cu ajutorul moleculelor
×